
Wiosenne porządki w szafie z PSZOK
13 marca 2025
Nowy rozdział dla opolskiego stadionu. ITAKA sponsorem tytularnym.
19 marca 202518 marca obchodzony jest Światowy Dzień Recyklingu. Jego głównym celem jest promowanie odzyskiwania surowców z odpadów, które następnie są przetwarzane na produkty, materiały lub substancje. Święto ma przypomnieć również o korzyściach płynących z recyklingu oraz zachęcić do odpowiedzialnego zarządzania zasobami naturalnymi.
Czy wiesz, że:
- z 35 butelek PET może powstać nowa polarowa bluza;
- 60 kg makulatury jest w stanie ocalić 1 drzewo;
- recykling makulatury to 65% oszczędność energii oraz 35% oszczędność wody w stosunku do procesów produkcji papieru z pierwotnych włókien celulozowych;
- zużyte opakowania szklane można w nieskończoność przetapiać na nowe bez pogorszenia ich jakości;
- puszki aluminiowe można poddawać recyklingowi nieskończona ilość razy, a przetworzenie 1 tony aluminium to oszczędność 4 ton rudy i 700 kg ropy naftowej;
z worka o objętości 1 m3 wypełnionego styropianem powstają 2-3 kostki zagęszczonego tworzywa o wymiarach 30 cm x 30 cm x 5 cm.
Dlatego tak istotne jest rozważne korzystanie z zasobów naturalnych, urządzeń czy przedmiotów codziennego użytku.
Do serca wzięli to sobie mieszkańcy japońskiego miasteczka Kamikatsu, którzy uważani są za mistrzów segregacji, gdyż segregują odpady aż na 45 kategorii. Mieszkańcy segregują odpady w domach, a następnie sami zawożą je do punktu recyklingu. Tam przeszkolony pracownik sprawdza czy właściwie podzielono odpady, które następnie trafiają do odpowiednich pojemników. Przykładowo, szkło jest sortowane wg kolorów, osobno zbiera się papierowe kubki, metalowe kapsle czy nakrętki plastikowe. Celem zainicjowanego w 2003 roku sposobu segregacji było wdrożenie filozofii zero waste i choć w pełni nie udało się zrealizować tego celu, to poziom odzysku odpadów w tej niewielkiej miejscowości wynosi aż 80%. Mieszkańcy nauczyli się perfekcyjnie sortować odpady i planować świadome zakupy. Nie każdy odpad da się zrecyklingować (np. produkty higieniczne), dlatego ważne jest zaplanowanie gospodarki odpadami w taki sposób, aby zamknąć obieg i móc zagospodarować 100% odpadów (zgodnie z hierarchią postępowania z odpadami).
W hierarchii postępowania z odpadami najważniejsze jest ograniczenie ich wytwarzania. Kluczowe w ograniczaniu wytwarzania odpadów jest więc planowanie zakupów tak, aby nie marnować żywności i nie wytwarzać nadmiernej ilości odpadów. Na zakupy zabierzmy ze sobą torbę wielokrotnego użytku i zrezygnujmy z pakowania zakupów w popularne jednorazówki, a wybierając poszczególne artykuły unikajmy tych pakowanych oddzielnie m.in. w folię, czy na tackach. Kupujmy większe opakowania produktów, zamiast dużej liczby małych opakowań, a także unikajmy naczyń jednorazowych, zabierajmy swój kubek termiczny na kawę oraz bidon na wodę. Wypożyczajmy książki, narzędzia, ubrania okazjonalne, zamiast kupować nowe, a niepotrzebne rzeczy oddawajmy do punktów wymiany rzeczy. Pamiętajmy również, że nie każdy zepsuty sprzęt AGD trzeba od razu wyrzucać, warto spróbować najpierw naprawić urządzenie, stosując części zamienne.
W momencie kiedy nasze rzeczy nie nadają się już do użytku, czyli stają się odpadem należy pamiętać o ich selektywnym zbieraniu i oddaniu w odpowiednim miejscu. Wszystkich opolan zapraszamy do korzystania z punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych (PSZOK). Posegregowane odpady można przywozić do PSZOK nieodpłatnie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00 do18.00 oraz w soboty w godzinach: 9.00 do 15.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy, Wigilii Świąt Bożego Narodzenia, Wielkiej Soboty i 31 grudnia. Odpady przyjmowane są wyłącznie od mieszkańców Opola, którzy regularnie wnoszą opłatę za odbiór odpadów. W PSZOK, w punkcie wymiany rzeczy używanych, można również pozostawić niepotrzebne przedmioty, które zyskają „drugie życie”.